Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Άγιος Διονύσιος ο Νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης







ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου είναι ο μεγαλύτερος της πόλης και άρχισε να κατασκευάζεται το 1925. Εγκαινιάστηκε λίγα χρόνια πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και αποτελεί ένα από τα τρία κτίρια του νησιού που δεν υπέστησαν καμία απολύτως ζημία, γεγονός που θεωρείται σημαδιακό από τους Ζακυνθινούς.

Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου σε μέγεθος και ομορφιά θα σου θυμίσει καθεδρικό ναό. Ο εσωτερικός της χώρος είναι επιβλητικός, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, μαρμάρινες κολώνες, μεγάλους πολυελαίους, πλήθος Αγιογραφιών, μυρωδιές λιβανιού, βιτρό παράθυρα, κόκκινα βελούδινα καθίσματα και επίχρυσες λεπτομέρειες. Στο εσωτερικό βρίσκεται και η αίθουσα με το επιχρυσωμένο τέμπλο και την ασημένια σκαλισμένη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου. Η λάρνακα συνήθως είναι κλειστή όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου την ανοίγουν. Η εκκλησία δεσπόζει στο λιμάνι και το πυργοειδές καμπαναριό θυμίζει αυτό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και πολλές φορές το φωτίζουν.

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Από μικρή ηλικία του παρείχαν χριστιανική ανατροφή, απέκτησε σημαντική μόρφωση, μιλούσε ελληνικά και ιταλικά και μπορούσε να χειριστεί άπταιστα τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Στην ηλικία των 20 χρόνων μετά το τέλος της ζωής των γονιών του, δωρίζει όλη του την περιουσία στον αδελφό του και αποφασίζει να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Διετέλεσε για ένα διάστημα επίσκοπος Αιγίνης και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Αναφωνήτριας (βλ. σελίδα.....) στη Ζάκυνθο όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622. Στην Μονή της Αναφωνήτριας ο Άγιος Διονύσιος είπε ψέματα για πρώτη φορά στη ζωή του για να κρύψει και να φυγαδεύσει τον φονιά του αδελφού του εξ' ου και το προσωνύμιο του Άγιος της Συγνώμης.

Οι δύό λιτανείες του ιερού λειψάνου του Αγίου αποτελούν ίσως τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού. Στις 24 Αυγούστου γιορτάζεται η Μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τα νησιά Στροφάδες και ειδικότερα από την Μονή Στροφάδων, όπου ετάφη αρχικά σύμφωνα με την επιθυμία του. Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του το σώμα του βρέθηκε άθικτο και μυροβόλο. Στη δεύτερη λιτανεία στις 17 Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη της κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου. Και στις δύο περιπτώσεις οι εορτασμοί είναι τριήμεροι δηλαδή από 23 ως 26 Αυγούστου και από 16 ως 19 Δεκεμβρίου αντιστοίχως. Θα δεις Ζακυνθινούς όλων των ηλικιών να τιμούν τον Άγιο τους, να προσκυνούν το σκήνωμα του και να γιορτάζουν στο πανηγύρι. Οι εορτασμοί αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς που κατακλύζουν το νησί και έρχονται και εκείνοι με τη σειρά τους για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου και να τιμήσουν τη χάρη του.


 Λιπὼν τὰ τῆς γῆς, νῦν κατοικεῖ ἐν πόλῳ,

κλέος Ζακύνθου Διονύσιος νέος.

Ἔχει μὲν ἡ γῆ σῶμα Διονυσίου
Νέου, Πόλος δὲ τοῦδε τὴν ψυχὴν φέρει.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ θάνεν, Διονύσιος ὁ κλεινός.



Λειτουργικά κείμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου