Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Dete.gr news για τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

 https://dete.gr/i-ekklisia-ton-agion-panton-sti-rodini-ena-isycho-katafygio-konta-sti-thalassa/

Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας 2025

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία Του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία Του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία Του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 18:00 Ακολουθία του Ευχέλαιου 

Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία Ιερού Νιπτήρος και Μυστικού Δείπνου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΪ
Ώρα 7:00 πμ. – 9:30 πμ: Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία των Αχράντων Παθών Του Κυρίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΪ
Ώρα 8:30 πμ. – 11:00 πμ: Ακολουθία Μεγάλων Ωρών

Ώρα 11:00 πμ. Εσπερινός – Αποκαθήλωση.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 7:00 μμ: Ακολουθία Επιταφίου

Ώρα 9:15 μμ: ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ – ΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ
Ώρα 7:00 πμ. – 10:00 πμ: Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου.

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ
Ώρα 11:00 μμ: Ακολουθία Αναστάσεως και Θεία Λειτουργία.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Ἡ ἀσυδοσία τῆς «τέχνης» στό μεγαλεῖο της. Τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου.


 Κατά τίς ἡμέρες αὐτές πού ἡ Ἐκκλησία ἑόρτασε τόν θρίαμβο τῆς Ὀρθοδοξίας καί τήν ἀναστήλωση τῶν ἱερῶν Εἰκόνων, οἱ σύγχρονοι εἰκονοκλάστες, ἀνήρτησαν στήν Ἐθνική, ναί στήν Ἐθνική πινακοθήκη,  πίνακες μέσα ἀπό τούς ὁποίους, προδίδουν τήν ἐσωτερική πνευματική τους διάσπαση, καθυβρίζοντας οὐσιαστικά τά πανσεβάσμια πρόσωπα τῆς Κυρίας Θεοτόκου καί τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἀλλά καί τά πρόσωπα τῶν Ἁγίων μας.

Λυπούμεθα βαθύτατα γι’ αὐτό τό ὀλίσθημα τῆς τέχνης καί τοῦ πολιτισμοῦ, μέσα ἀπό τό ὁποῖο φαίνεται πλέον ἡ εἰκονοκλαστική θεώρηση τοῦ ἀνθρώπου καί τῆς ἐποχῆς μας καί ἀναδεικνύονται τά ἐσωτερικά σύνδρομα ἀνθρώπων καί ἡ κατάπτωσις τῆς κοινωνίας μας, ἡ ὁποία ὁδηγεῖται καί μέσα καί ἀπό τόν ἐκφυλισμό τῆς τέχνης, ὂχι ἁπλῶς στόν κατήφορο, ἀλλά στόν ὂλεθρο.

Ἡ «ὓβρις» εἶναι τό ἲδιον τῆς ἐποχῆς μας, ἡ ὁποία δέν μπορεῖ νά ἀντέξῃ τήν φωτεινότητα τοῦ πνεύματος καί ἐπιχειρεῖ νά ἀμαυρώσῃ τήν Εἰκόνα καί «τό κατ’ εἰκόνα», ἀφοῦ ἒχει τά πάντα ἀπαξιώσει μέσα ἀπό τό πνεῦμα τῆς ἂκρας ἀσυδοσίας, τοῦ λεγομένου δικαιωματισμοῦ  καί τῆς ἀνεκτικότητος.

Ἡ βέβηλη αὐτή πράξη, τῆς βλασφημίας οὐσιαστικά καί τῆς καθυβρίσεως τῶν ἱερῶν προσώπων μέσα ἀπό τήν λεγομένη «τέχνη», προδίδει, τήν ἒλλειψη σεβασμοῦ στά πιστεύω, στούς θεσμούς, στίς ἀξίες, στόν ἂνθρωπο.

Καί βέβαια δέν ἒχει ἀνάγκη ὑπερασπίσεως ὁ Κύριος μας, ἢ ἡ Παναγία μας καί οἱ Ἃγιοί μας, ἀλλά ἐμεῖς ἒχομε χρέος νά ἐκφράσωμε τήν ἀντίθεσή μας καί, ἂν θέλετε, τήν διαμαρτυρία μας, γιά αὐτή τήν βεβήλωση τῶν Ἱερῶν καί τῶν Ὁσίων μας, τῶν βαθυτάτων πιστευμάτων τῆς καρδιᾶς μας, τῶν ἱερῶν σεβασμάτων μας, ἐκφράζοντας καί τό Χριστεπώνυμο Πλήρωμα τῆς Μητροπόλεώς μας καί ὂχι μόνο.

Τό «δόγμα» ὃτι ἡ τέχνη δέν ἒχει ὂρια, σημαίνει, ἐν τέλει, ὃτι ἡ τέχνη δέν ἒχει ἦθος καί διά τοῦτο μιά τέτοια τέχνη τήν ἀπορρίπτομε.

Καί βέβαια ἐπ’ οὐδενί υἱοθετοῦμε ὁποιαδήποτε μορφή βίας καί ἀπό ὁποιοδήποτε καί ἂν προέρχεται.

Ὃμως πρέπει κάποτε καί οἱ ὑπεύθυνοι, ἐν προκειμένω στόν πολιτισμό καί στήν Ἐθνική Πινακοθήκη νά κατανοήσουν ποιά εἶναι τά ὃρια τῆς τέχνης, ἀλλά καί οἱ εὐθῦνες οἱ δικές τους.

Λυπούμεθα γιά αὐτή τήν πρόκληση καί ὓβρη. Καί δέν πρόκειται, δυστυχῶς, στόν τόπο μας μόνο,  περί τῆς ὓβρεως τῶν θείων καί ἱερῶν προσώπων, ἀλλά προστίθεται καί ἡ βεβήλωσις κατά καιρούς, τῶν ἀδριάντων τῶν Ἡρώων καί Μαρτύρων τῆς Πίστεως καί τῆς Πατρίδος καί τῶν μνημείων τοῦ Γένους μας, πού μαρτυροῦν τίς θυσίες τῶν αἱμάτων τῶν προγόνων μας, ὣστε ἐλεύθερα κάποιοι καί ἀσύδοτα καί ἀτιμώρητα νά μποροῦν νά προσβάλλουν τήν ἱερά τους μνήμη. Γιά τό ποῦ καί πῶς ἒφτασε αὐτός ὁ τόπος σ’ αὐτό τό χάλι ἒχομε ὃλοι τίς εὐθῦνες μας.

Λυπούμεθα γιά αὐτήν τήν προσβολή τῆς πίστεως τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, ἀφοῦ ἡ Παναγία μας εἶναι τό ἱερώτερο Πρόσωπο μετά τόν Κύριόν μας καί οἱ Ἃγιοί μας, οἱ πρέσβεις πρός Κύριον καί ἐπαναλαμβάνομε προσευχητικά καί ἐν ἀγάπῃ.

«Κύριε, ἂφες αὐτοῖς, οὐ γάρ οἲδασι τί ποιοῦσι».

Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Παναγίας Ομπλού στην Ι.Π. Μεσολογγίου


 Την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού Πατρών υποδέχθηκε η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαρτίου 2025.

Το Ιερό Εικόνισμα, που μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Νεκτάριος, υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού.

Αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Άγιο Καθηγούμενο, τον ευχαρίστησε θερμά, γιατί ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να μεταφέρει την θαυματουργό και περίπυστο Ιερά Εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την κανονική του άδεια και συγκατάθεση και παρακάλεσε τον Άγιο Καθηγούμενο να μεταφέρει στον Μητροπολίτη Πατρών «την υιική αγάπη, τον απόλυτο σεβασμό και την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη για όλα όσα εκείνος μας έχει προσφέρει, “υπέρ των φανερών και αφανών ευεργεσιών των εις ημάς γεγενημένων”».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε επίσης την μεγάλη του χαρά, γιατί και κατά την δεύτερη αυτή εβδομάδα των νηστειών, όπως και την πρώτη, η Υπεραγία Θεοτόκος καθίσταται η πνευματική Οικοδέσποινα και αυτής της Ενορίας.  

«Και τούτο, διότι εφέτος αποφασίσαμε κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η κάθε Ενορία της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου να φιλοξενήσει ένα Ιερό Εικόνισμα της Κυρίας Θεοτόκου και ταυτόχρονα να αφιερώσει μία ολόκληρη εβδομάδα σε ένα πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα, για να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου να βιώσουν έτι περισσότερο τον πλούτο και τα πνευματικά οφέλη αυτής της κατανυκτικής και ευλογημένης περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σήμερα το πρωί αποχαιρετήσαμε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς, της εφόρου της Μαγνησίας και της προστάτιδος ολοκλήρου της Θεσσαλίας, η οποία παρέμεινε για μία εβδομάδα, προσφέροντας πλουσιοπάροχα την θεομητορική ευλογία και ξενίζοντας τους πάντες με τις θαυματουργικές της επεμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας: «Και τώρα υποδεχτήκαμε την δική σας Παναγία, την δική σας Κυρά και Δέσποινα, την Παναγία του Ομπλού. 

Σε αυτήν και εσείς και ολόκληρη η Αδελφότητα της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής έχετε την πνευματική σας αναφορά, αφού ενώπιόν της προσεύχεστε, το πανάγιο όνομά της επικαλείστε και από εκείνη λαμβάνετε τη δύναμη, το κουράγιο και την απαντοχή για να συνεχίζετε την ευλογημένη διαδρομή σας, διατηρώντας ζωντανή αυτή την Ιερά Μονή, που η Χάρη της Παναγίας σας έταξε Ηγούμενο και πνευματικό της Πατέρα».

Κατά την Αντιφώνησή του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, Αρχιμ. Νεκτάριος ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Σεβασμιώτατε Άγιε Ποιμενάρχα της Ιστορικής και Θεοσώστου Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. κ. Δαμασκηνέ,

Σεβάσμια χορεία των Πατέρων,

Ευλογημένε λαέ του Θεού

με περισσή χαρά και πνευματική αγαλλίαση βρισκόμαστε κοντά σας, κομίζοντες από την Ιερά μας Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου - Ομπλού - Πατρών, στον Ιερό αυτό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ό,τι πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο φυλάσσεται σ’ αυτήν, και που είναι η περίπτυστος και θαυματουργός εφέστιος Εικόνα της Παναγίας μας της Ομπλίτισσας, που για 710 χρόνια από της ιδρύσεως της Μονής μας φρουρεί, σκέπει, αναπαύει, παρηγορεί, στηρίζει, προστατεύει, γλυκαίνει και σώζει με τις Μητρικές της Πρεσβείες, τόσο τους Πατέρες της Μονής της, όσο και όλους όσοι προστρέχουν με μητροπρεπή πόθο σ’ Αυτήν, και εναποθέτουν όχι μόνο τα μύχια της καρδιάς τους αλλά ολόκληρη την ύπαρξή τους, προκειμένου να τους οδηγήσει με την μητρική της παρρησία στον Υιό και Θεό της.

Χθες Αδελφοί μου, σύμπασα η Ορθόδοξος Εκκλησία εόρτασε με λαμπρότητα την Αναστήλωση των Αγίων και Ιερών Εικόνων, και ο ερχομός της Εικόνος της Παναγίας μας, μία ημέρα μετά, πιστοποιεί την αλήθεια, ότι η τιμή και η προσκύνηση μεταβαίνει μεν εις τον Τριαδικό Θεό μας, όμως απ’ Αυτόν και διά του εικονιζόμενου προσώπου κατέρχεται η Χάρις Του η Αγιαστική σε μας τα μέλη του Σώματός Του.

Και να, σήμερα κατέφτασε στην αγάπη σας, το Πρόσωπο της αειπαρθένου και Υπεραγίας Θεοτόκου, στο οποίο συναντάται η Αγιότητα του Θεού και η αγιότητα του Ανθρώπου.

Και είναι γεγονός, ότι στο πρόσωπο της Παναγίας μας της Ομπλίτισσας, θα διαπιστώσετε ότι άριστα συνυπάρχουν το νεανικό του προσώπου της, με την καθαρότητα, αγνότητα, πνευματικότητα, παναγιότητα, ωραιότητα και παρθενικότητα της μορφής της.

Όπως επίσης, αδελφοί μου, ανταποκρίνεται στον απόλυτο βαθμό η επωνυμία της Παναγίας μας ως Ομπλίτισσα, που σημαίνει, Γλυκειά, αφού η προέλευσή της προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη Όμπιλε, που μεταφράζεται “γλυκύς”, και ως Όμπιλε Παναγία την χαρακτήριζαν οι Αρβανίτες το 1315, έτος ιδρύσεως της Μονής μας, όταν την προσκυνούσαν στο εκκλησάκι όπου φυλασσόταν, και γύρω από το οποίο οι κτήτορες Ιωακείμ Ιωάσαφ και Παρθένιος έπηξαν τα πρώτα ταπεινά κτίσματα και ξεκίνησε έτσι η ιστορική διαδρομή της Μονής μας.

Καυχώμεθα λοιπόν εν Κυρίω, εμείς οι Πατέρες της Μονής της, γιατί τό Σεβάσμιο εκτύπωμα του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Κυρίας των Αγγέλων και μητέρας του Κυρίου μας Ιησού, χαρακτηρίζεται από αυτή την γλυκύτητα του προσώπου της αλλά και ένα μειδίαμα που την διαφοροποιεί από όλες τις άλλες Πανάγιες Εικόνες της, που κοσμούν και περιφρουρούν την Εκκλησία του Χριστού.

Αδελφοί μου, ας μην ξεχνάμε αυτό που εύστοχα παρατηρεί ὁ Μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κυρός Διονύσιος ότι: “Δεν νοείται και δεν μπορεί να σταθεί η Εκκλησία χωρίς την Παναγία Μητέρα του Σωτήρος Χριστού. 

Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Εκκλησία και η Εκκλησία είναι η Υπεραγία Θεοτόκος”.

Αδελφοί μου, η ευλογημένη αυτή περίοδος μας καλεί σε κατάνυξη, εγρήγορση πνευματική, εγκράτεια, προσευχή, καρδιακή συντριβή και μετάνοια.

Μας καλεί να ανυψωθούμε, από τα κουραστικά καθημερινά πικρά γεγονότα και προβλήματα που βιώνουμε, στον μεταμορφωτικό και ανανεωτικό άνεμο της αιωνιότητας που παρέχει η ζωη της Εκκλησίας και η δική μας εκκλησιοποίηση.

Όλοι μιλάμε για τα χαρακτηριστικά του σημερινού ανθρώπου, ότι τάχα είναι μόνος, φοβισμένος, ταλαίπωρος, απογοητευμένος, φτωχός, αγχώδης, κενός, και δεν έχουμε λάθος, αφού καταντήσαμε ανέστιοι, άσωτοι, άδικοι, εγωϊστές, ανελεήμονες, άφιλοι και υλιστές, αλλ’ ὅμως δεν κάνουμε και κάτι να απαλλαγούμε οριστικά από αυτά.

Εγκαταλείψαμε τον Θεό, γιατί τάχα θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, και καταντήσαμε δούλοι και υποχείριοι άτεγχτων και ανελεήμονων δυναστών.

Ζητήσαμε κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, και γευθήκαμε την σκλαβιά και τον τρόμο.

Σ’ αυτήν την δύσκολη, για τον σημερινό άνθρωπο, περίοδο, η παρουσία της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας μας της Ομπλίτισσας μας παρηγορεί, παραμυθεί, και εμπνέει τον καθένα μας, όπως επίσης μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε και τον τρόπο ζωής που οφείλουμε να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αρθούμε από τα ψεύτικα, στα αληθινά, από τα πρόσκαιρα, στα αιώνια και έτσι, σύμφωνα και με τον λόγο του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, να βαδίσουμε από την κόλαση στον Παράδεισο, ή ακόμα καλύτερα, από τον ανελεήμονα διάβολο, στην ανέκφραστη και ανεκλάλητη από αγάπη αγκαλιά του Θεού μας και Υιού της Κυρίας Θεοτόκου.

Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα καθηκόντως να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, εσάς Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνέ, που με την ένθεη και φωτισμένη πρόσκλησή σας να κομίσουμε την Παναγία μας στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου και στον Περικαλλή αυτό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, φροντίσατε ώστε, το λογικό ποίμνιό σας, το οποίο άοκνα, αρχοντικά, θυσιαστικά και πατρικά το ποιμένετε, να προσκυνήσει την πανσεβάσμια μορφή της και να δεχτεῖ τον επιστηριγμό της, τις μητρικές της δωρεές και την κατά Θεόν εκπλήρωση των ποικίλων αιτημάτων τους που θα καταθέτουν οι πιστοί, οι οποίοι θα έλθουν να την χαιρετήσουν.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου και προϊστάμενο του Ιερού αυτού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμ. π. Αναστάσιο Καντάνη για την συνεργασία που είχαμε αυτήν την περίοδο, για την οργάνωση της υποδοχής και την φιλοξενία της θαυματουργού Εικόνος της Παναγία μας.

Για άλλη μια φορά Σεβασμιώτατε υποβάλλουμε την μετάνοιά μας και καθηκόντως ζητάμε την ευλογία Σας και τας ευχάς Σας, ώστε η πορεία μας μέσα στην Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά και όλη η ζωή μας να είναι μια θεοποιός πορεία από την γη, προς τον ουρανό, από την λάσπη της ανθρώπινης αμαρτίας, προς την αγιότητα του Θεού, από την σύγχρονη κρίση των ανθρώπων, στην πλούσια οικτιρμών αγκαλιά του Θεού, διά πρεσβειών της Παναγίας μας της Ομπλίτισσας και όλων των Αγίων, ούτως ώστε να αξιωθούμε θεοπρεπώς να προσκυνήσουμε τα άχραντα Πάθη του Κυρίου μας Ιησού και να συμμετάσχουμε στην εκ Νεκρών Ανάστασή Του».

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος έως το πρωί της Δευτέρας 17ης Μαρτίου 2025, ενώ καθημερινά θα τελούνται οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.